Aquest matí de dijous l’he començat llegint un tweet de @lamira que m’ha fet somriure.
Era una entrevista amb la Pilar Bayer feta per Karma Peiró Rubio. Vaig tenir la sort de tenir la Pilar com a professora a la Universitat de Barcelona i de poder-hi parlar. És d’aquelles persones que es mostren com són, una gran eminencia amb una humilitat i naturalitat que enganxen. Per això les seves opinions sempre es mereixen la meva atenció i si són per parlar de didàctica encara més.
Us deixo unes quantes frases de l’entrevista per a la reflexió:
“La matemàtica és un tresor que cal cultivar, perquè un cop s’ha entès un concepte, aquest és per a tothom igual i tothom el pot emprar. Cal preservar-lo, i explicar-lo als que venen després. Aquesta invariància no es dona en cap altra ciència”
“Quan la humanitat comença a fer-se preguntes, la matemàtica hi és present de seguida”
“També, alhora que s’avança en els conceptes, s’avança en la manera d’explicar-los, de presentar-los, i en la descoberta de les seves aplicacions. En algunes èpoques, la matemàtica ha servit per avaluar les crescudes del riu Nil i, en d’altres, per programar en intel·ligència artificial. El coneixement quantitatiu sempre és necessari. T’hi pots passar tota la vida, aprenent! També és apassionant ensenyar-les.”
“L’escola pitagòrica admetia dones. Si haguéssim continuat com amb els grecs, tot hauria estat diferent”
“No cal ser expert per entendre-les”
“Les matemàtiques poden ser tan creatives com l’art”
Podeu llegir l’entrevista a “Si tot fos matematitzable, la vida seria molt més senzilla” – LA MIRA – Magazín